RENT A STAN PODGORICA

Najveći izbor apartmana u Podgorici

Pogledajte ovdje našu ponudu stanova za kratkoročno izdavanje

BLOG

article_img
08 / 09 / 2015

Zbog čega se našim mozgovima dopadaju šarenoliki enterijeri ||

Kada pričamo o dizajniranju enterijera, boja je glavna tema. Ljudi ili obožavaju neku boju ili je ne mogu smisliti, uglavnom ne postoji ništa između. Malo je čudno da nešto što se tako brzo i lako može prepraviti, kao što je boja, bude toliko isključivo; ali ako pogledamo psihologiju koja stoji iza toga – sasvim je logično. U prethodnom i ovom blogu govorimo o tome zbog čega je boja toliko prijemčiva našim mozgovima. Iskoristite ove savjete kada u budućnosti budete sređivali vaše prostorije.

Boje oblikuju našu percepciju

Kladim se da ste barem jednom pomislili kako bi bilo dobro da vaša kuća ima malo više prostora koji možete iskoristiti ovako ili onako. Na svu sreću, i onda kada nam finansijsko stanje ne dozvoljava da se preselimo u veću i luksuzniju kuću/stan koji želimo, tu su boje da zavaraju oči i da nam optički prošire prostor u kojem provodimo svakodnevicu. Kada sređujete manje prostorije – obojite ih pastelnim bojama. Bilo bi poželjno čak da plafon ostane bijele boje. Za one koji vole jači utisak – pokušajte da uskladite boju namještaja sa bojom zidova. Sličnost će učiniti da se enterijer stopi sa bojom zidova što će znatno optički povećati vaš životni prostor.

Određene boje čine da prostorija djeluje završeno

Svi znamo onaj osjeaćaj kada uđemo u prostoriju koja nije potpuno opremljena: Zidovi se čine znatno hladnijima, nema mnogo namještaja i konstantno imate osjećaj da nešto ozbiljno fali zbog čega ne možete da se opustite do kraja. S druge strane, svi znamo koliko lijepo opremljena prostorija može da nam oduzme dah i koliko smo puta samo primijetili da neka sitnica u sobi čini da sve izgleda savršeno.
Boja. Time što ćete odabrati boje koje ne samo da se slažu jedna s drugom već i sa namještajem u prostoriji, stvorićete prostor koji djeluje završeno. Ako niste osoba koja umije kreativno da slaže boje, počnite od dodavanja detalja i ukrasa. Odaberite par velikih jastuka koji vam mogu pomoći da oplemenite svoj životni prostor. Odaberite tri boje i ubacite ih svuda: podovi, namještaj, zidovi, ukrasi.
Ukoliko se odlučite za bijelu boju: Bijela je boja koja reflektuje svjetlost više nego bilo koja druga, i odličan je izbor za prostorije koje ne dobijaju puno prirodnog svijetla. Ali, opet, sve je u ravnoteži. Ako vam je bijela boja dominantna, ostale ne moraju biti toliko svijetle. Kupite crveni kauč ili fotelju za početak a kuhinju obojte u svijetlo plavu, na primjer.